درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1396/1/28 - 02:21:14
تعداد بازدید: 1953
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

حامد کرزی: کشورهای همسایه افغانستان را نجات دهند/شرایط انتخابات مهیا نیست/تجاوز آشکار آمریکا قابل بخشش نیست
حامد کرزی: کشورهای همسایه افغانستان را نجات دهند/شرایط انتخابات مهیا نیست/تجاوز آشکار آمریکا قابل بخشش نیست

رئیس جمهور پیشین افغانستان با بیان اینکه تجاوز آمریکا قابل بخشش نیست، گفت: اگر وضعیت جاری ادامه یابد، آینده مطلوبی نخواهیم داشت به همین دلیل کشورهای منطقه و همسایه باید دست به دست هم دهند تا افغانستان را از وضعیت کنونی نجات دهند و ما نیز باید با آنها همکار شویم.

به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از فارس، حضور نزدیک به 2 دهه آمریکا در افغانستان نه‌ تنها در برقراری صلح و تأمین امنیت افغانستانی‌ها موثر واقع نشد، حتی با پرتاب خطرناک‌ترین بمب خود صحت و سلامت جانی و روانی یک ملت را به مخاطره انداخت.

در کنار این مسئله، معضل خط مرزی دیورند بین دولت‌های کابل و اسلام‌آباد حل نشده باقی مانده، طالبان تمایلی به آغاز مذاکرات صلح تاکنون نشان نداده، همکاری کشورهای منطقه برای پایان بحران‌های جاری نیز پررنگ نبوده و ضمن برگزار نشدن لویه جرگه قانون اساسی، انتخابات پارلمانی افغانستان نیز برگزار نشده است.

سایت افغانستان خبرگزاری فارس، برای بحث و بررسی چرایی و چگونگی اتفاقات فوق با (حامد کرزی) رئیس جمهور پیشین افغانستان به گفت‌وگو نشسته است.

حامد کرزی) رئیس جمهور پیشین افغانستان در این مصاحبه، دیدگاهای خود را درباره اقدام اخیر آمریکا در استفاده از مادر بمب‌ها در ننگرهار به بهانه نابودی داعش، بازگشت حکمتیار به کابل و عرصه سیاست، جنجال ایجاد شده بر سر مرز دیورند بین کابل و اسلام آباد، صلح دولت وحدت ملی و طالبان و چالش‌های آن، ظرفیت همسایگان برای کمک به صلح و ثبات در کشورش و همچنین انتخابات پیش روی بیان کرد.

وی معتقد است: پرتاب مادر بمب‌ها در ننگرهار یک عمل قبیح و خشونت علیه مردم، خاک، محیط زیست و حاکمیت ملی‌ افغانستان بود، حضور آمریکا به عنوان کشوری که در افغانستان وحشت و دهشت می‌آفریند، به خیر ملت نیست.

رئیس جمهور پیشین افغانستان در بخش دیگری از این مصاحبه درباره جنجال ایجاد شده بین دو کشور افغانستان و پاکستان بر سر خط دیورند گفت: ما هیچ‌گاه از خط دیورند به عنوان یک حق مسلم و تاریخی مردم افغانستان نمی‌گذریم، اما به این معنا نیست که ما با پاکستان روابط نیک و حسنه نمی‌خواهیم.

کرزی درباره چالش‌های صلح بین طالبان و دولت وحدت ملی نیز تأکید کرد که مقاصد و اهداف کشورهای بیرونی بویژه 2 کشور آمریکا و پاکستان مانع برقراری صلح در افغانستان است.

وی در این مصاحبه همچنین هشدار داد که اگر آمریکا با افغانستان در برقراری صلح همکاری نکند، کشورش با همسایگان و دولت‌های قدتمند برای صلح چاره‌جویی خواهد کرد.

رئیس جمهور پیشین افغانستان در بخش دیگری از مصاحبه درباره سیاست‌های آمریکا در کشورش گفت: ما و هیچ ملت دیگری که به خود عزتی قائل باشد به هیچ خارجی حق حمله را نمی‌دهیم، افغانستانی‌ها یک ملت بوده و از خود خانه‌ای دارند و نباید توسط خارجی‌ها مورد تاخت‌وتاز قرار گیرد، لذا آمریکا با عملیات روز (پنجشنبه) مشروعیت هر ادعایی که داشت را از دست داده و باید کشور ما را ترک کند.

وی معتقد است که آمریکا اگر خواهان صلح در افغانستان است باید با اعضای نشست مسکو همسو شود تا افغانستان و منطقه‌ای بدون تروریسم داشته باشیم.

حامد کرزی با اشاره به عدم برگزاری لویه جرگه قانون اساسی و پایان میعاد توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی، در خصوص آینده کشور گفت: با وجود تمام مشکلاتی که داریم و با وجود بمبی که آمریکا بر ما فرو ریخت و با وجود تمام مصائب که به آن مبتلا هستیم، آینده افغانستان روشن بوده و این آینده به دست جوانان که اکنون توانمندتر، آموزش‌دیده‌تر و فهمیده‌تر شده خواهد بود.

وی در مورد دورنمای امنیتی افغانستان طی 5 سال آینده گفت: اگر وضعیت جاری ادامه یابد، آینده مطلوبی نخواهیم داشت به همین دلیل کشورهای منطقه و همسایه باید دست به دست هم دهند تا افغانستان را از وضعیت کنونی نجات دهند و ما نیز باید با آنها همکار شویم.

*** مشروح این گفت‌وگو با شرح ذیل است ***

فارس: نظر شما در باره حملات هوایی نیروهای ائتلاف از جمله آمریکا به افغانستان به بهانه مبارزه با داعش و طالبان چیست؟ مقامات افغانستانی در واکنش به پرتاب مادر همه‌ای بمب‌ها به ننگرهار گفته‌اند که با هماهنگی دولت وحدت ملی بوده، واکنش شما در این خصوص چیست؟

کرزی: بخشی از واکنش‌های من روز (پنجشنبه) اظهار شد، من شدیداً مخالف پرتاب مادر بمب‌ها به ننگرهار بوده و آن را یک عمل قبیح و خشونت علیه مردم، خاک، محیط زیست و حاکمیت ملی‌مان می‌دانم.

چطور امکان دارد که برای نابودی چند فرد محدود که در یکجا پنهان هستند، آمریکا از بمبی که همانند بمب هسته‌ای است، علیه آنها استفاده کند؟ عواقب و پیامدهای این بمب برای ما و محیط زیست‌مان مانند بمب هسته‌ای است.

به این ترتیب، پرتاب این بمب به هیچ صورت پذیرفتنی نبوده و حمایت دولت کابل از این عمل سبب شد که روزگذشته این دولت را نماینده خود ندانسته و تأکید کنم که از من به عنوان یک فرد افغانستانی نمایندگی نمی‌کند.

همچنین آمریکا نیز به عنوان کشوری که در افغانستان وحشت و دهشت می‌آفریند، حضور آن در کشور دیگر به خیر ملت نیست.

فارس: نظر شما در باره توافق شورای عالی صلح با حزب اسلامی چیست؟ ورود حکمتیار به کابل را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ حکمتیار با توجه به مخالفت چندین دهه‌ای با دولت‌های کابل اکنون در افغانستان به دنبال چیست؟

کرزی: امیدوارم که توافقنامه امضا شده با حزب اسلامی به خیر افغانستان بوده و حکمتیار نیز با حضور در کابل در صلح، رفاه، اتحاد ملی و در روابط نیک با همسایگان مددگار مردم افغانستان شود.

فارس: به نظر شما جنجال ایجاد شده بر سر خط دیورند را چطور می‌توان پایان داد؟ حق با کیست و چه باید کرد؟

کرزی: دیورند مشکلی است که از زمان استعمار انگلیس به ما و این سرزمین بزرگ آسیای جنوبی باقی مانده است، ما ملت و دولت پاکستان را در این مسئله ملامت نمی‌دانیم، زیرا این مشکل به آنها نیز میراث باقی مانده است.

ما هیچگاهی از خط دیورند به عنوان یک حق مسلم و تاریخی مردم افغانستان نمی‌گذریم، اما به این معنا نیست که ما با پاکستان روابط نیک و حسنه نمی‌خواهیم.

ملت پاکستان دوست و برادر مردم افغانستان بوده و در زمان درگیری‌های داخلی از ما پذیرایی خوبی کرده و حق زیادی نسبت به ما دارند و امیدواریم که ما بتوانیم آن را به خوبی ادا کنیم.

دولت و نظامیان پاکستانی نباید از افراطیت و تروریسم برای خاموش کردن صدای مردم ما و یا عقب نگهداشتن افغانستانی‌ها استفاده کنند، در صورت که دولت و نظامیان پاکستان روابط نیک و با عزتی با ملت و دولت افغانستان برقرار کنند، ما نیز می‌توانیم بهترین دوست پاکستان باشیم.

فارس: اما اقوام مرزی به ایالت‌های پاکستان پیوسته و در تمام انتخابات‌های آن کشور شرکت کرده و مالیات می‌پردازند که همه همسویی آنها به پاکستان نسبت به افغانستان را نشان می‌دهد؟

کرزی: این اقوام مجبور هستند که در انتخابات‌های پاکستان شرکت کنند، اما همسویی با دولت اسلام‌آباد نداشته و مجبورند زیر قانون ایجاد شده انگلیس با وجودیکه پاکستان 70 سال پیش تأسیس شد، زندگی کنند.

قانون ایجاد شده انگلیس که به نام FCI نیز یاد می‌شود تاکنون اقوام مرزی را در افراطیت نگهداشته، در حالیکه آنها باید حق تعیین سرنوشت را خود به دست گیرند.

فارس: به نظر شما چرا دولت افغانستان و طالبان نمی‌توانند به صلح برسند؟ شما رویکرد دولت نسبت به طالبان را صحیح می‌دانید؟

کرزی: به تلاش‌های دولت کابل برای برقراری صلح ارج گذاشته و بر ادامه آن تأکید داریم، اینکه در کشور صلح تأمین نمی‌شود، با آنکه ملامتی داریم، اما گناه ما نیست.

مقاصد و اهداف کشورهای بیرونی بویژه 2 کشور آمریکا و پاکستان مانع برقراری صلح در افغانستان است که گاهی این 2 کشور باهم یکجا اقدام می‌کنند و گاهی در تضاد هم، اما نتیجه هر 2 ادامه جنگ و ناامنی و عدم برقراری صلح است.

فارس: چرا دولت افغانستان از ظرفیت ایران، روسیه و چین بجای آمریکا و ناتو در افغانستان برای پایان دادن به بحران استفاده نمی‌کند؟ آیا تحت فشار دولت‌های غربی قرار دارد؟

کرزی: ما باید برای بهبود وضعیت افغانستان از همسایگان‌مان خواستار همکاری شده و از هر اقدام و تلاش این کشورها برای برقراری صلح استقبال کنیم.

در زمان دولتداری من، روابط نیک با تمام همسایگان و استفاده از ابزارهای سودمند آنها برای برقراری صلح در اولویت کاری من قرار داشت، ما باید آنها را تشویق به همکاری کرده و از نتیجه آن بهره‌مند شویم.

فارس: یعنی ایران، روسیه و چین جایگزین آمریکا و کشورهای عضو ناتو شوند؟

کرزی: آمریکا نیز برای همکاری با ما باید تشویق شود، در غیر آن ما را همانند اکنون تخریب خواهد کرد.

واشنگتن باید در راستای صلح با ما همکاری کند، در غیر آن با کشورهای همسایه و دولت‌های قدرتمند با هم نشسته و راهکاری پیدا خواهیم کرد.

فارس: در مورد برگزاری و نتیجه نشست‌های که اخیراً در مسکو برای افغانستان برگزار شد، چه نظری دارید؟

کرزی: من موافق برگزاری این نشست‌ها هستم، امیدوارم که روسیه، ایران، چین، هند و سایر کشورهای بزرگ منطقه دست به دست هم داده و برای برقراری صلح در افغانستان و زدودن افراطیت از منطقه در حد توان با هم همکاری کنند.

فارس: شما اخیراً در نشستی گفتید که مصمم به اخراج آمریکا شدید، با چه راهکاری به این تصمیم خود جامه عمل می‌پوشانید؟

کرزی: آمریکا با عملیات وحشتناک و خشونت‌بار که علیه مردم افغانستان با پرتاب مادر همه‌ای بمب‌ها انجام داد، دیگر حق هیچ ادعایی در افغانستان ندارد. واشنگتن ثابت کرد که افغانستان را به عنوان آزمایشگاه تسلیحات خطرناک و مهلک خود استفاده می‌کند.

ما و هیچ ملت دیگری که به خود عزتی قائل باشد به هیچ خارجی حق حمله را نمی‌دهیم، افغانستانی‌ها یک ملت بوده و از خود خانه‌ای دارند و نباید توسط خارجی‌ها مورد تاخت‌وتاز قرار گیرد، لذا آمریکا با عملیات روز (پنجشنبه) مشروعیت هر ادعایی که داشت را از دست داده و باید کشور ما را ترک کند.

فارس: خوب. حالا قرار نیست که آمریکا افغانستان را ترک کند؟

کرزی: آن مسئله کار آمریکایی‌ها است، من از جانب افغانستانی‌ها صحبت می‌کنم، آمریکا کاری که انجام داد تخطی صریح، آشکار و خطرناک حقوق بشری بوده و تجاوز آشکار بر حریم، محیط زیست و سلامتی مردم افغانستان نیز بود که به هیچ صورت قابل بخشش نیست.

فارس: آیا شرایط افغانستان برای برگزاری انتخابات بویژه انتخابات پارلمانی مهیا است؟

کرزی: انتخابات اصل مردم‌سالاری است که همه ما باید به آن احترام قائل باشیم، این حق مردم افغانستان نیز است که از طریق رأی خود سرنوشت‌شان را تعیین کنند.

هر چه انتخابات زودتر برگزار شود بهتر است، در صورت که در زمان مشخص شده آن برگزار می‌شد بهترتر بود، به این صورت ما باید تمام زمینه‌سازی‌ها را انجام دهیم.

شرایط افغانستان برای برگزاری انتخابات مهیا نیست، زیرا برخی مناطق کشور مورد تاخت و تاز طالبان قرار گرفته و امیدواریم که با طالبان نیز مصالحه صورت گیرد.

ما انتخابات را از هر راهی می‌خواهیم، باید زمینه برگزاری انتخابات بهتر را از مجرای برقراری صلح جستجو کنیم.

فارس: با توجه به پایان میعاد توافقنامه تشکیل دولت وحدت ملی و برگزار نشدن لویه جرگه قانون اساسی فکر می‌کنید افغانستان از این به بعد به کدام سمت می‌رود؟

کرزی: با وجود تمام مشکلاتی که داریم و با وجود بمبی که آمریکا دیروز بر ما فرو ریخت و با وجود تمام مصائب که به آن مبتلا هستیم، آینده افغانستان روشن بوده و این آینده به دست جوانان که اکنون توانمندتر، آموزش‌دیده‌تر و فهمیده‌تر شده خواهد بود.

فارس: دورنمای وضعیت سیاسی و امنیتی افغانستان را طی 5 سال آینده چگونه ارزیابی می‌کنید؟

کرزی: اگر وضعیت جاری ادامه یابد، آینده مطلوبی نخواهیم داشت به همین دلیل کشورهای منطقه و همسایه باید دست به دست هم دهند تا افغانستان را از وضعیت کنونی نجات دهند و ما نیز باید با آنها همکار شویم.

فارس: آیا راهکار مشخصی هم در این خصوص دارید؟

کرزی: نشست که در روزهای گذشته در مسکو برگزار شد بهترین راهکار بود، آمریکا نیز اگر واقعاً صلح افغانستان را می‌خواهد باید با این کشورها همسو شود تا افغانستان و منطقه‌ای بدون تروریسم داشته باشیم.

/انتهای پیام

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/6114






*
*

*



نیز بخوانید

۹ خبرنگار طی سال 2021 در افغانستان کشته شدند


افزایش حملات افراد ناشناس به خبرنگاران در افغانستان


زینب سلیمانی: پدرم فاتح دل‌ها بود/ میراث حاج قاسم به اشغالگری صهیونیست‌ها پایان می‌دهد


ایرانِ شهید سلیمانی از کدام گروه‌های مجاهد افغانستانی حمایت کرد؟


خون‌شریکی دو ملت؛ خدمات متقابل ایران و افغانستان در روزهای سخت


دیدگاه‌هـای اندیشمندان و رهبران جهان مسلمان و غیر مسلمان درباره امام خمینی (رحمت‌الله‌علیه)


ویژه نامه گل نرگس (به مناسبت سال روز ولادت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف)


بررسی نابرابری در افغانستان


خلیل زاد باید بدل شود


واقعیت‌هایی درباره ویروس کرونا که باید بدانید


از ترور جنبش روشنایی تا ترور در یابود مراسم شهید مزاری


محمد محقق: نیروهای امنیتی به مردم شلیک کردند و زخمی‌ها را با لگد زدند و خندیدند + ویدیو


مراحل ارتباط با قرآن


چرا قاسم سلیمانی اسطوره است؟


سیدحسن نصرالله: ارزش کفش سردار سلیمانی از سر ترامپ بیشتر است/هدف ما در مقاومت پاسخ به ریخته شدن خون سردار است


۴ سناریوی احتمالی ایران برای انتقام سخت از آمریکایی‌ها


افزايش بيماري‌ها و زمين سوخته؛ کمترين تاثير «مادر بمب» آمريکا در افغانستان


فرهنگ خشم و خشونت در آمریکا


آمریکا چقدر گرسنه است؟


رسواترین رؤسای جمهور آمریکا/ از رابطه جنسی با خواهر تا همجنس‌بازی با معاون کاخ سفید


دهم ثور، روزی که خبرنگاران به خون نشستند


آیا ترامپ نژادپرست است؟


روایتی دسته اول از عملیات نجات داعش توسط دولت افغانستان؛ بالگردهایی با مأموریت ویژه


چه‌چیزی از چشم ۲میلیارد بیننده مراسم عروسی نوه ملکه انگلیس پنهان ماند؟


تلفات «اُوردوز» با مواد در یک سال، بیش از تلفات آمریکا در جنگ ویتنام +عکس و آمار





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.